El projecte MasterPeix, que va treballar per la formació ocupacional dels pescadors en el sector de la gastronomia, ha estat guardonat en el reconeixement com a millor projecte de bones pràctiques de l’Estat Espanyol, otorgat per la Red Española de Grupos de Pesca.
Ahir dimarts, l’alcalde de Palamós i el director del Museu de la Pesca van participar en la sessió plenària virtual, organitzada per la Red Española de Grupos de Pesca, en la qual l’alcalde va explicar el projecte del MasterPeix i va recollir aquest reconeixement, atorgat pel Director de la REGP, Juan Ignacio Gandarias.
Les jornades de formació MasterPeix, realitzades durant els anys 2018 i 2019 a l’Espai del Peix de Palamós, es van adreçar als pescadors de la Confraria de Pescadors de Palamós en la primera edició, i es va ampliar també a dones que estiguessin interessades en el fet pesquer, per tal que esdevinguessin prescriptors i prescriptores de les espècies pesqueres i de la cuina tradicional marinera.
Aquesta iniciativa, innovadora i sense precedents al litoral català, vol contribuir a diversificar l’activitat de la pesca, impulsant l’emprenedoria en aquest sector, dotant els pescadors locals de coneixements i habilitats per a esdevenir veritables assessors del peix o guies-intèrprets en aquest àmbit. Aquests nous coneixements se sumen a l’experiència dels pescadors, experts en el producte que tracten cada dia i en la manera de capturar-lo.
MasterPeix es va desenvolupar en dues edicions, entre 2018 i 2019, i va ser subvencionat pel Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP) gràcies al finançament del Fons Europeu Marítim de la Pesca de la Unió Europea que gestiona la Generalitat de Catalunya.
MasterPeix dins el pla estratègic Palamós Peix
La proposta es va incloure en el pla estratègic Palamós Peix que impulsa l’Ajuntament de Palamós, el Museu de la Pesca i la Confraria de Pescadors de Palamós, amb la participació de sectors econòmics, educatius, sanitaris i científics vinculats amb el municipi, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament local a través del peix desembarcat a la llotja de Palamós i en totes les seves dimensions.
Mitjançant el pla estratègic Palamós Peix es vol promoure la pesca i el consum sostenible dels recursos pesquers locals, fomentar el coneixement del producte entre la ciutadania, incrementar la competitivitat dels agents vinculats i enfortir la promoció del peix com a element diferenciador.