El projecte Palamós Peix promou la creació d’un envàs que garanteixi les qualitats i diferenciï l’origen de les espècies desembarcades a llotja de la vila

Aquest mes d’octubre s’ha iniciat Palamós el període de proves d’un nou envàs destinat als productes pesquers desembarcats a la llotja de la vila i amb l’objectiu de poder garantir les qualitats de frescor així com l’origen d’aquestes espècies, identificades mitjançant aquest envàs exclusiu.

Actualment el peix que arriba al consumidor no diferencia la seva procedència, i per tant no es posa en valor l’esforç de confraries com la de Palamós de garantir la màxima qualitat del peix que es desembarca en la seva llotja, amb mostres com la de la gamba de Palamós amb un acurat procés de certificació que garanteix en tot moment la seva qualitat.

La iniciativa de creació d’aquest envàs es troba inclosa al pla estratègic Palamós Peix que impulsa l’Ajuntament de Palamós-Museu de la Pesca i la Confraria de Pescadors palamosina, amb la participació de sectors econòmics, educatius, sanitaris i científics vinculats amb el municipi, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament local a través del peix de Palamós i en totes les seves dimensions.

En aquest cas l’estudi és gestionat per la Confraria de Pescadors de Palamós i l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) que en l’actualitat estan realitzant les proves pràctiques d’aquesta caixa que amb el temps podria substituir la tradicional cubeta.

La caixa proposada té un disseny més atractiu, és molt més lleugera, està fabricada amb polipropilè cel•lular (totalment reciclable), té diverses mides segons els quilos que ha d’allotjar, permet mullar-se i encabir gel, i es pot apilar amb facilitat. Aquesta caixa podria fer tot el recorregut, entre el pescador que l’ha omplert a la barca, el peixater que la vendrà i el consumidor final que compra el producte que conté la caixa i d’on el peix no ha sortit en cap moment d’aquest procés.

Aquest estudi que ara s’inicia es complementa amb una enquesta mitjançant la qual es recull l’opinió que tenen els pescadors, peixaters i consumidors sobre l’ús de la nova caixa. El resultat d’aquestes enquestes, més les proves d’utilització i comercialització, hauran de permetre elaborar el disseny d’envàs més adequat.

Garantir l’enviament arreu del peix fresc de Palamós
En paral•lel a aquest projecte també s’ha iniciat un treball mitjançant el qual es permetrà allargar el període de conservació del producte pesquer fresc que arriba a la llotja palamosina i en aquest cas mitjançant un envasat que utilitza la tècnica de l’atmosfera protectora o modificada.

L’objectiu és poder fer enviaments de peix o marisc fresc, de Palamós a qualsevol punt i que es pugui garantir la qualitat del producte i la seva vida útil en un període màxim d’unes 72 h, arribant fresc al consumidor sense haver d’utilitzar els sistemes actuals de congelació o afegint additius que poden alterar aquesta traçabilitat.

Les proves s’han iniciat amb la gamba, un producte que ja compta amb un procés de certificació. L’objectiu és que un cop es pugui garantir el sistema de conservació, el mètode es pugui aplicar en altres espècies desembarcades a Palamós.

Per a poder fer aquestes proves l’IRTA ha instal•lat a la llotja de Palamós una màquina que permet envasar amb atmosfera protectora.

Un cop arriba la gamba a la llotja el personal tècnic de la Confraria i de l’IRTA l’envasen amb aquesta tècnica que extreu l’aire que l’envolta, introduint al mateix temps una combinació de gasos que també hi ha a l’atmosfera però en aquest cas amb una altra concentració, els quals permeten conservar el producte envasat allargant la seva vida útil. A la vegada, un altra part de la gamba és envasada amb els mètodes tradicionals, utilitzant gel i situant el producte en caixes de porex o pots de plàstic.

Dins l’envàs que utilitza atmosfera protectora s’ubica un sensor que enregistrarà qualsevol canvi que es pugui produir fins a l’arribada a destí, que en aquest cas s’han escollit tres punts de l’Estat espanyol, empreses o persones que habitualment treballen o consumeixen la gamba i els quals analitzaran també la qualitat final del producte un cop arribat a destí.

Aquests destinataris rebran els diversos envasos (atmosfera modificada i tradicionals) per tal de poder comparar i valorar la qualitat del producte en cada cas. Tota aquesta informació serà analitzada i estudiada pels tècnics de l’IRTA per tal d’ajustar l’envàs definitiu a les necessitats que es requereixen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat