Palamós vol solucionar progressivament els problemes d’accessibilitat que encara pateix el municipi en relació a les persones amb mobilitat reduïda. Per això ha posat en marxa el projecte “Palamós Zero Barreres” mitjançant el qual aplicar, en els propers anys, totes aquelles mesures que ho facin possible. Les actuacions es fixaran principalment en la via pública i les dependències municipals, però també en l’àmbit del comerç i del sector turístic de la vila.
Aquesta iniciativa forma part del projecte Palamós Ciutat Educadora i treballa de manera transversal les diverses àrees municipals. La proposta és encapçalada pel Síndic Municipal de Greuges i l’Ajuntament de Palamós, i compta també amb la col•laborció de diverses entitats com Mifas, l’Hospital de Palamós, Creu Roja, la Fundació Vimar o l’entitat comercial Fecotur.
El projecte “Palamós Zero Barreres” s’iniciarà amb l’elaboració d’una auditoria de l’accessibilitat a les diverses dependències i serveis municipals, detectant aquells problemes que hi pugui haver en referència a possibles barreres arquitectòniques o de condicionament d’aquests espais a les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda.
L’objectiu és incidir en un inici en la via pública i els serveis municipals i, posteriorment, treballar amb el comerç i el sector turístic de la vila incentivant la seva adequació als criteris que promou el projecte. En aquest sentit s’està valorant el disseny d’un distintiu que identifiqui els establiments i serveis del municipi que tinguin adequades les seves instal•lacions a les persones amb problemes de mobilitat.
La iniciativa “Palamós Zero Barreres” arrenca en certa manera l’octubre de l’any passat quan l’alcalde de Palamós, convidat pel president de Mifas, i acompanyats de regidors i tècnics municipals, varen realitzar un recorregut amb cadira de rodes per diversos carrers de Palamós.
Aquella experiència va permetre viure en primera persona les dificultats amb les quals es poden trobar a la vila les persones en cadira de rodes o amb mobilitat reduïda. Problemes amb desnivells en les entregues entre el gual de la vorera i la calçada, la correcta ubicació d’aparcaments per a vehicles de persones discapacitades, voreres estretes o rampes amb desnivells elevats, varen ser algunes de les dificultats amb les quals es van trobar durant l’itinerari per la via pública.
En aquest primer impuls del projecte que ara arrenca també s’ha previst poder fer, el proper mes d’octubre, un altre recorregut similar on poder detectar altres barreres arquitectòniques de la via pública i on cadrà intervenir.
“Palamós Zero Barreres” també ha de permetre sensibilitzar la ciutadania de les dificultats de les persones amb mobilitat reduïda i de l’impacte negatiu que poden generar per a elles algunes accions incíviques.
El compromís de tots els ciutadans i ciutadanes de Palamós amb els objectius d’aquest programa i la implicació de l’administració i les entitats locals, ha de permetre la progressiva normalització en el municipi de la vida ciutadana de les persones amb mobilitat reduïda.