La barca-museu Gacela torna a l’aigua un cop enllestides les tasques de conservació i manteniment

Aquest matí (08/05/17) una grua de gran tonatge ha procedit a realitzar les tasques de retorn a l’aigua l’embarcació-museu Gacela que gestiona el Museu de la Pesca de Palamós, i que durant els darrers tres mesos ha estat varada sobre el port pesquer de Palamós on s’han dut a terme les tasques habituals de conservació que s’han de realitzar periòdicament per tal de garantir el seu correcte manteniment.

Per primera vegada aquestes tasques s’ha realitzat en una ubicació en sec del port pesquer de Palamós, al costat del Museu de la Pesca, ja que fins ara aquest manteniment periòdic s’havia realitzat en drassanes d’altres ports gironins.

D’aquesta manera el Museu de la Pesca ha pogut apropar a la gent aquest procés de manteniment, que durant els darrers mesos s’ha pogut veure diàriament al port. En aquest sentit cal destacar que les diverses visites guiades que el Museu de la Pesca ha programat aprofitant la varada de la Gacela sobre el moll. Les visites que s’han realitzat han permès explicar les tècniques constructives, els materials, els professionals de la restauració, les feines de manteniment necessàries, etc.

Les actuacions de manteniment realitzades s’han centrat bàsicament sobre l’obra viva de l’embarcació. El contacte de la barca amb l’aigua de mar deteriora ràpidament la fusta i els claus de ferro per la qual cosa és convenient eixugar fustes, canviar peces i tractar-les amb pintures i imprimació. La neteja de l’embarcació s’ha fet com es feia antigament, és a dir amb rasqueta i fregall, sense emprar mànega d’aigua a pressió per tal de minimitzar el risc de pol•lució amb les restes animals i de pintura que barrejats amb l’aigua van a parar a mar.

Una de les feines bàsiques realitzades ha estat el buidatge dels coments d’estopa vella o en mal estat que s’han calafatejat de nou. Sobre la nova estopa s’hi ha col•locat massilla per acabar de tapar les juntes i tot seguit s’ha realitzat el pintat.

Aquestes tasques de varada les ha dut a terme el mestre d’aixa Rafael Mayor, de les drassanes Pint Fust de Palamós, professional amb una llarga trajectòria en el món del manteniment i reparació d’embarcacions i bon coneixedors de l’embarcació.

Prop de 60 anys d’història
La Gacela va ser construïda l’any 1960 a l’Ametlla de Mar, pel mestre d’aixa Gaseni Vallfegó. Amida vint metres d’eslora, més de cinc de mànega i dos i mig de calat. És una embarcació de mitjan segle XX que respon a un model característic de la nostra costa pel que fa a dimensions, sistema constructiu i equipaments: popa ampla per obrir portes, espai per triar el peix i proa alta per fer cara al mal temps.

Sempre ha estat vinculada al port de Palamós, i a la pesca d’arrossegament, fins a la seva donació l’any 2006 al Museu de la Pesca, moment a partir del qual l’embarcació es troba amarrada al port pesquer al costat de l’equipament museístic amb la funció d’extensió flotant de l’exposició permanent. Aquesta funció la realitza juntament amb l’Estrella Polar, la teranyina que completa la mostra visitable.

4.800 persones van visitar les embarcacions l’any passat
Només l’any passat 2016, prop de 4.800 persones van visitar aquesta mostra flotant, que va esdevenir la primera dins l’àmbit de la costa catalana en fer visitables a l’aigua barques de pesca a través de la seva exposició, servint com a eina pedagògica i cultural “embarcant” el públic cap a la coneixença del dia a dia del món pesquer.

Les tasques realitzades aquest matí de posada a l’aigua de l’embarcació-museu Gacela i el seu posterior trasllat al punt habitual d’amarratge, han estat possible gràcies a la col•laboració de Ports de la Generalitat, la Confraria de Pescadors de Palamós i l’empresa General Nàutic.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

26/07/2024

Relacionades per entitat