Avui, 16 de febrer, la biblioteca municipal Lluís Barceló i Bou, celebra el 10è aniversari de l’acte d’inauguració de l’equipament que aquest servei ocupa al parc dels Països Catalans, a Palamós.
Un modern edifici que va substituir al que fins aquell moment va acollir la biblioteca i que estava situat al carrer de Mn. Jacint Verdaguer, davant el parc de l’Arbreda.
Amb motiu d’aquest destacat aniversari la biblioteca municipal ha programat per aquesta tarda, a les 20.30 h, l’espectacle “Llibràlegs III”, on es representa una trobada de diàlegs breus entre les actrius Cristina Cervià i Meritxell Yanes i els seus respectius personatges, enmig de la biblioteca en què els llibres i la paraula són els protagonistes. L’entrada és gratuïta però cal inscripció prèvia.
Durant l’any s’organitzaran altres actes puntuals que se sumaran a la commemoració d’aquest 10è aniversari.
El nou edifici de la biblioteca que s’estrenava, ara fa 10 anys, ha contribuït a potenciar i donar un millor servei a l’usuari. Un servei municipal d’informació, de divulgació de la cultura, el coneixement, la formació i el lleure.
El nou equipament, un edifici modern, diàfan, lluminós i funcional, que triplicava l’anterior, no només ha permès oferir uns espais de consulta i lectura més versàtils i més atractius per a l’usuari, d’acord a la nova concepció de biblioteca pública, sinó que ha possibilitat l’augment de la seva col•lecció. Un fons bibliogràfic i audiovisual a l’abast i necessitats del ciutadà.
Al llarg d’aquests anys, els serveis de la biblioteca Lluís Barceló i Bou s’han adaptat als nous temps i a les noves necessitats i, per tant, a l’evolució social pròpia. Unes noves instal•lacions que garanteixen la democratització de la cultura i el coneixement, i que donen resposta a la seva tasca de foment de la lectura, espai social i d’aprenentatge permanent al llarg de la vida.
Un espai on s’ha treballat per a la consolidació d’una programació estable i per la cobertura de noves activitats i projectes de dinamització de la lectura, establint relacions i col•laboracions amb altres agents culturals, socials i educatius del territori.
Unes propostes de dinamització de les quals se’n destaquen: la BiblioEscola, incorporada l’any 2008, i mitjançant les quals es porta a terme activitats pedagògiques ludicoculturals proposades per la biblioteca i la comunitat educativa del Centre d’Educació Especial Els Àngels, tenint en compte l’atenció a les persones amb discapacitat.
L’any 2010 va ser l’aposta per la Lectura continuada, organitzada amb motiu de la Diada de Sant Jordi que proposa la lectura continuada d’un llibre d’autor o temàtica local per donar a conèixer la cultura i història del nostre entorn. Altres propostes incorporades al servei de la biblioteca són els Relats per a Joves (2013) mitjançant la qual es dóna a conèixer un autor o obra literària juvenil, potenciant la interacció amb els joves.
Aquell any 2013 també s’inicia les Biblioteques amb DO, un projecte d’iniciativa del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya que dinamitza l’espai bibliotecari amb activitats i propostes que enllacen tres institucions potents de la nostra cultura: el vi, la literatura i les biblioteques. En el si de què cada biblioteca és diferent, perquè cada territori, cada paisatge són diferents, les biblioteques són DO i es relleven, mes a mes, en la tasca d’aparellar lletres i vins a través d’activitats diverses.
Les Receptes de Lectura a l’Hospital (2014) és una activitat de col•laboració a través de la Fundació Hospital de Palamós i la Biblioteca municipal Lluís Barceló i Bou que, amb el nom de “Receptes de lectura”, té com a objectiu facilitar l’accés al servei de préstec de llibres i revistes de la Biblioteca als pacients ingressats a l’Hospital de Palamós. Una proposta que permet fomentar la igualtat d’accés per a tothom a la Biblioteca, oferint serveis i materials específics a usuaris que no en poden fer ús de manera habitual.
El Club de lectura infantil i juvenil (2016), adreçat a joves entre 10 i 12 anys, per tal de motivar i gaudir de la lectura com activitat d’oci; o Llegir el Teatre (2016) un projecte en col•laboració entre el Teatre Nacional de Catalunya i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.
L’any 2017 s’han incorporat un total de tres propostes diferents. Lecxit és un projecte, promogut per la Fundació Bofill, que té com a finalitat millorar la comprensió lectora dels infants de 4t a 6è de Primària, amb la participació de voluntaris que vulguin acompanyar i ajudar l’infant a gaudir de la lectura.
El PressReader mitjançant el qual es possibilita l’accés digital a un gran nombre de diaris i revistes d’arreu del món a través d’una plataforma digital; o bé el Taller d’introducció a la narrativa amb el qual s’ofereix orientacions per millorar i ampliar recursos narratius, trobar eines per expressar-se amb més rigor, saber suggerir amb un llenguatge més literari i potenciar la creativitat.