La Càtedra d’Estudis Marítims, a Palamós, celebra un seminari sobre les recerques d’avantguarda en història i antropologia de la pesca

Dissabte passat, 19 de febrer, la sala d’actes de la Casa del Mar, a Palamós, va acollir el seminari sobre les recerques d’avantguarda en història i antropologia de la pesca, que va organitzar la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona–Ajuntament de Palamós).

Aquesta jornada va ser adreçada a investigadors i especialistes interessats en el coneixement històric de la pesca marítima i la seva relació amb el medi natural. I varen prendre part representants de la Universitat de Girona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de València, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Barcelona, la Universidad de Xile i el Museu de Cambrils.

El programa i els continguts desenvolupats, van permetre que el seminari esdevingués un espai de discussió acadèmica sobre les fonts i metodologies d’avantguarda en aquest camp, i de la connexió cada cop més rellevant entre disciplines de les ciències socials i ambientals.

El seminari va incloure presentacions que abraçaven des de la història medieval a la contemporània, els estudis socials i de gènere, identitats col•lectives, relacions polítiques i amb el poder, economies litorals, la patrimonialització de la cultura marítima o l’impacte de la pesca en la transformació del medi natural.

Unes mirades que obren noves perspectives per interpretar el paper de la pesca, els pescadors i el peix, en les societats litorals i la seva comparativa amb altres regions i tradicions culturals.

Rellançament de la xarxa “Salvador Riera”
Aquesta trobada internacional d’investigadors també ha permès rellançar la xarxa “Salvador Riera” per al foment de la recerca en història de la pesca marítima, originada el 2016 a Palamós sota l’impuls de Documare i dirigida a posar en relació, estimular i divulgar el coneixement històric en l’àmbit marítim i pesquer.

Un dels resultats de la creació d’aquesta xarxa va ser l’edició de l’e-book “Per a una història de la pesca dels Països Catalans. Recerca i reflexions historiogràfiques” (Càtedra d’Estudis Marítims. Museu de la Pesca, 2018), el qual recull una desena d’aportacions al debat historiogràfic sobre la pesca catalana.

Més de vint anys de la Càtedra d’Estudis Marítims
Aquest any la Càtedra d’Estudis Marítims enceta el seu vint-i-unè curs acadèmic des que l’any 2000 es va crear a Palamós com una extensió de la Universitat de Girona al territori per fomentar i divulgar la recerca marítima.

Durant l’any, la Càtedra d’Estudis Marítims participa en projectes per a la millora del sector pesquer, impulsa l’edició de la col•lecció de llibres Quaderns Blaus, sobre temes marítims i pesquers; organitza el Cicle Pesca i Ciència, per a la difusió i divulgació de la recerca científica en l’àmbit de la mar; realitza xerrades, conferències i jornades tècniques, dona suport i assessorament als programes d’activitats organitzades pel Museu de la Pesca, o participa en l’àmbit científic de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà.

A banda la Càtedra d’Estudis Marítims forma part de la Comissió de seguiment projecte estratègic “Palamós Peix”; és membre del Consell Assessor de Pesca – Comissió Recerca i Sostenibilitat; i també de la Comissió de Seguiment del Pla de Gestió de la Gamba de Palamós que impulsa la Confraria Pescadors de Palamós.

La tasca científica de la Càtedra d’Estudis Marítims va ser reconeguda el 2012 amb la “Gamba d’Or”, atorgada per l’Associació de Restaurants de la Badia El Plat Blau, i la distinció de Confrare d’Honor atorgada el 2013 al seu director Joan Lluís Alegret, per la Confraria de Pescadors de Palamós.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat