La Fira Nadalenca de Palamós fa lliurament de 12.000 € per a projectes adreçats a persones discapacitades psíquiques de la comarca

L’Associació Fira Nadalenca de Palamós i el grup teatral Els Cosinets van realitzar ahir dimecres (01/02/23) el lliurament de 12.000 euros, resultant de la recaptació aconseguida amb les activitats solidàries organitzades durant el mes de desembre passat i que tenen com a objectiu recaptar fons a benefici de projectes i entitats que treballen amb persones discapacitades psíquiques del Baix Empordà.

Aquest acte va tenir lloc a les 19 h, al Mas del Vent, propietat del Grup Brugarol, vinculat a la plataforma cultural-social Focus Engelhorn, una de les principals entitats avaladores del projecte de Fira Nadalenca. L’acte va comptar amb la participació de l’alcalde de Palamós, així com de bona part de les entitats, associacions, escoles i empreses de Palamós que col·laboren en l’organització de la tradicional Fira Nadalenca.

Durant aquest acte es va fer el lliurament dels xecs bancaris acreditatius de la donació, amb l’import necessari per als respectius projectes. Concretament 6.000 € a l’Associació Afatram; i uns altres 6.000 € a l’Associació Trampolí. Aquesta aportació global de 12.000 €, és el resultat de la totalitat de diners aconseguits en la darrera edició de la Fira (44ª) després de descomptar les despeses generades i també del romanent que es guarda per a l’edició d’enguany.

Destí solidari dels diners
Aquestes aportacions econòmiques s’han destinat enguany als següents projectes que beneficien les persones discapacitades psíquiques d’aquestes entitats.

El projecte de l’Associació AFATRAM es basa a promoure la socialització de les persones discapacitades usuàries de l’entitat, mitjançant la realització d’una activitat cultural, pedagògica i d’oci, vinculada a l’oferta que realitzen al territori els equipaments culturals del Museu de la Pesca i l’Espai del Peix.

L’activitat “Una mar de capacitats”, permet als usuaris/es tornar a socialitzar i participar activament d’espais i propostes que d’una altra manera els és més difícil d’experimentar i sentir. Les activitats i tallers s’adapten a les necessitats dels usuaris/es dels centres ocupacionals de Palafrugell i de Sant Feliu de Guíxols, i a través d’elles s’aconsegueix transmetre hàbits saludables, tant en els diferents tipus d’oci, com en les seves activitats de la vida diària.

L’oferta dels diferents espais pedagògics que ofereixen el conjunt d’equipaments culturals del port de Palamós (navegació pel litoral, showcooking, visites al Museu de la Pesca, a les Barques del Peix, etc) facilitant la conscienciació, el treball i la seva posada en pràctica.

Aquest projecte beneficia un total de 117 persones amb discapacitats, que durant l’any podran participar de les activitats que s’organitzen en els dos equipaments, cobrint el cost econòmic de compra de l’entrada així com el del transport.

El projecte de l’Associació TRAMPOLÍ va destinat a poder activar la formació necessària i adequada adreçada a les persones amb discapacitat psíquica per tal que puguin accedir al món laboral. Aquest projecte rep el nom “Escola – treball El Trampolí” és obert a qualsevol persona discapacitada de la comarca i per tal d’assolir-lo aquest es desenvolupa inicialment, en una fase de voluntariat, mitjançant la qual es proporciona un espai dedicat a conèixer la persona amb discapacitat, realitzant amb el referent del centre i la psicòloga, diferents dinàmiques de coneixement per crear vincle i per conèixer quines són les seves necessitats, il·lusions o capacitats.

Un cop finalitza aquesta fase s’inicia la de formació, en la qual es pot escollir una de les dues línies previstes. Una primera és l’Escola-treball que permet formar-se per exercir com auxiliar d’atenció directa a persones amb discapacitat. Aquesta línia de treball és realment innovadora, ja s’aconsegueix que persones amb discapacitat poguessin donar suport a altres persones també amb discapacitat.

L’altra línia és la de l’Escola-treball per formar-se en tasques d’atenció al client. Aquesta línia de treball es portaria a terme en les botigues solidàries d’El Trampolí ubicades a La Bisbal d’Empordà o Torroella de Montgrí, i té com a objectiu la formació en comunicació, control d’estocs, col·locació de gènere i material, etc. Per a fer possible aquest projecte, cal la contractació de professionals d’aquest àmbit, proporcionant la formació necessària. L’equip està format per 1 psicòleg, 1 treballador social i els educadors necessaris, el número dels quals depèn de l’activitat i del nombre d’usuaris que formen part de cada línia de formació.

Represa de l’activitat després de la pandèmia
La Fira Nadalenca de Palamós va celebrar el passat 18 de desembre, la 44a edició d’aquesta activitat solidària i després que en els darrers dos anys aquesta tradicional proposta de Nadal restés suspesa a causa de l’aplicació de les mesures de prevenció de la pandèmia.

L’activitat va comptar amb la col·laboració d’entitats, associacions, escoles i particulars de la vila, posant a la venda productes tradicionals de Nadal i organitzant sortejos de quadres, amb l’objectiu de recaptar fons econòmics per fer possible els projectes destinats a la millora de la qualitat de vida de les persones discapacitades psíquiques de la comarca.

L’aportació de Front al Mar i del grup teatral Els Cosinets
La Fira Nadalenca també ha comptat un any més amb l’aportació dels socis de l’entitat local Front al Mar (3.000 €) així com la col·laboració de la companyia de teatre infantil Els Cosinets, que va programar a La Gorga i durant el passat mes de desembre, l’activitat escènica “La Nit del Talent”, aconseguint una recaptació global de 2.170 euros.

Col·laboració de la plataforma Focus Engelhorn
Un any més l’Associació Fira Nadalenca també ha obtingut la destacada aportació de 3.000€ de la plataforma cultural i social, Focus Engelhorn i Bodegues Brugarol, liderades per la família Engelhorn.

Agraïment a tota la societat palamosina
L’entitat palamosina Associació Fira Nadalenca de Palamós i el grup local de teatre Els Cosinets agraeixen un any més la participació i col·laboració de tot el municipi, en una generosa mostra de solidaritat que fa possible, any rere any, millorar la qualitat de vida de les persones discapacitades psíquiques del Baix Empordà.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp