Dissabte vinent, 23 de juliol, a les 18 h, Palamós estrenarà una nova ruta guiada al municipi mitjançant la qual poder conèixer una part del patrimoni local. Es tracta de la titulada “Els espais musicals de Palamós al llarg d’una època. Ruta a peu pel nucli antic de Palamós i tast musical”, que impulsa l’Àrea municipal de Patrimoni i que transcorrerà per espais que, sobretot al llarg del segle XIX, varen ser protagonistes de la història musical de la vila de Palamós.
La visita guiada s’iniciarà a l’espai patrimonial de la Capella del Carme, i inclourà una passejada per aquells espais musicals que entre finals del segle XVIII i principis del segle XX van ser lloc de trobada, música i festa a Palamós.
Espais, entitats i músics
Entre la diversitat de centres culturals cal esmentar l’edifici de l’església, de grans dimensions i de caràcter públic, que sempre ha estat un gran promotor musical al municipi. Però també nombroses sales on s’hi feia ball i altres activitats: el Saló Sant Elm, la Sala Nova, el Salón del Sr. Servià, el Centre Econòmic de La Gorga, el Centre Federal Republicà; així com els casinos, que acollien els socis amb activitats lúdiques, tant literàries com musicals: La Virtud, La Unión, La Joventud i El Puerto.
En tots aquests espais hi havia la mà d’aquelles entitats o associacions que s’encarregaven de promoure i participar en les activitats culturals. És el cas de l’Estrella amb cua (1883), la Coral El progrés, Societat coral El Crepúsculo (1885), i el Cor Aucellada (1912).
La visita també permetrà conèixer la tasca dels músics locals, tant a nivell interpretatiu, compositiu, de direcció i organització de les formacions musicals. Cal destacar els tres músics i directors d’orquestra i coral més famosos de l’època: Casademont, els Casas, Casanovas, membres d’una de les cobles més emblemàtiques del segle XIX.
A nivell individual també hi ha personatges que traspassaren els límits locals per passar a tenir un reconeixement internacional, com el prolífic compositor Fermín Maria Álvarez, o bé Baldomer Cateura.
Piano “Cateura i Cia”
Precisament la visita guiada “Els espais musicals de Palamós al llarg d’una època”, finalitzarà on comença, a la Capella del Carme, on es podrà gaudir del so d’un instrument recuperat d’aquesta història musical local, concretament un exemplar d’un piano de principis del segle XX construït a la fàbrica de pianos “Cateura i Cia”, propietat del palamosí Baldomer Cateura.
Baldomer Cateura i Turró (1856-1929), fill de Palamós, va inventar a finals del segle XIX el sistema “piano-pedalier”, que consisteix en un enginy de sis pedals que s’acoblen al piano per a produir diverses sonoritats. Abans havia inventat també la mandolina espanyola, el trípode de subjecció d’aquest instrument, i va editar el mètode de la “Escuela de mandolina espanyola”.
Activitat gratuïta amb reserva de plaça
La visita guiada, gratuïta i amb un aforament màxim de 25 persones, serà a càrrec de l’Anna M. Anglada, musicòloga, i Gabriel Martín, historiador local expert en temes de patrimoni cultural, els quals són autors del guió d’aquesta visita.
Les persones interessades a poder participar-hi ja poden fer la seva reserva de plaça al web www.museudelapesca.cat.
“Els espais musicals de Palamós al llarg d’una època. Ruta a peu pel nucli antic de Palamós i tast musical” tornarà a programar-se el dissabte 20 d’agost.
Altres visites al voltant del patrimoni local
A banda d’aquesta visita, l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós també ofereix, durant aquest estiu, la visita i taller familiar “Les pintures d’Ezequiel Torroella, art i paisatge” que tindrà lloc els divendres 22 juliol, 12 i 26 d’agost; i la ruta guiada pel nucli antic “Art i artistes a Palamós”, que s’ha programat pels dijous 28 juliol i 25 d’agost.