La Universitat de Barcelona pren com a referent la platja de Castell per a la realització d’una classe pràctica de les assignatures de Geografia i d’Ordenació del Territori

El divendres passat, 26 d’octubre, una cinquantena d’alumnes de la Facultat de Geografia de la Universitat de Barcelona (UB) varen visitar Palamós amb motiu de la realització d’una classe pràctica de les assignatures de Geografia de Catalunya i d’Ordenació del Territori.

L’objectiu de la Universitat de Barcelona és poder donar a conèixer sobre el terreny a aquests futurs geògrafs, l’exemple de Castell, platja i plana, com a referent al litoral català en la preservació del patrimoni cultural i natural.

La visita va ser dirigida pels reconeguts professors responsables de l’assignatura de geografia, els doctors Jaume Font i Josep Coma, acompanyats pel membre del Col•legi de Geògrafs i col•laborador de la Facultat de Geografia de la UB, Enric González.

L’alcalde de Palamós, acompanyat del cap de l’Àrea municipal de Medi Ambient, van rebre la delegació universitària a Castell als quals els varen poder explicar l’evolució que ha viscut aquest espai natural i el procés de preservació realitzat pel municipi, compatibilitzat amb els usos turístics.

De manera destacada la classe pràctica realitzada divendres va voler donar a conèixer el projecte d’integració paisatgística i ordenació de l’ús públic del paratge natural de Castell que ha impulsat l’Ajuntament de Palamós en el darrer any i que permet potenciar els valors naturals de l’espai, fent que l’experiència de visitar aquest àmbit sigui més intensa i potent, i minimitzant els impactes que fins ara ha provocat l’elevada freqüentació de visitants.

Els alumnes de geografia de la UB vàren poder conèixer les principals accions d’aquest projecte mitjançant les quals s’ha permès la creació d’una nova àrea d’aparcament situada en l’espai de la plana més proper a la carretera d’accés a Castell, i lluny de les visuals d’accés a la platja.

Les obres també han inclòs la construcció d’un camí de nova formació, de sauló, que uneix aquest aparcament i la platja, exclusiu per a vianants i bicicletes, en el qual s’hi ha ubicat vegetació autòctona pròpia d’aquests sistemes. El projecte de restauració, integració i ordenació de Castell també ha inclòs la millora de la zona d’acollida i d’accés a la platja, i les obres de portada d’aigua a aquest àmbit.

L’activitat universitària de divendres va seguir amb la visita i recorregut del camí de ronda litoral, entre Castell i el nucli urbà, coneixent els usos actuals així com el projecte que l’Ajuntament de Palamós ha previst per aquest traçat, mitjançant el qual es permetrà la unió pel camí de ronda i sense interferències, del nucli urbà i l’àmbit de Castell, creant una infraestructura que posarà en valor el patrimoni natural, cultural i paisatgístic de la vila, i potenciarà l’oferta turística del municipi.

D’aquesta manera Palamós vol convertir Castell en porta d’entrada a un nou itinerari pel litoral, que connectarà aquest espai protegit amb el nucli urbà de Palamós, en concret amb el parc del Convent dels Agustins, situat a la zona de les Pites i just en un dels accessos al barri vell de Palamós.

La visita que els alumnes de la Facultat de Geografia de la Universitat de Barcelona varen realitzar divendres passat a Palamós, va finalitzar amb un recorregut per la zona portuària del municipi, coneixent l’activitat que s’hi desenvolupa i les infraestructures amb les quals està dotada.

Aquesta part de la visita va comptar amb la participació del director del Museu de la Pesca que va donar a conèixer als joves universitaris els valors patrimonials i culturals d’aquest àmbit.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

26/07/2024

Relacionades per entitat