Palamós se suma al dia internacional per a l’erradicació de la Mutilació Genital Femenina, amb un acte informatiu i de treball que convoca agents socials del territori

El passat dissabte 6 de febrer es va commemorar el dia internacional contra la Mutilació Genital Femenina (MGF), i per aquest motiu des del Servei de Ciutadania i Immigració de l’Ajuntament de Palamós es va organitzar un acte informatiu i de treball sobre la pràctica de l’ablació, convocant agents socials del territori.

Aquesta jornada va tenir lloc ahir dilluns, a les 18 h, a l’espai municipal polivalent de les Galeries Carme, i va comptar amb la projecció d’un documental i una posterior sessió de treball i debat. Entre els agents participants en aquest acte es varen destacar responsables de la salut, de l’educació, o d’entitats socials del municipi i la comarca.

L’activitat es va iniciar amb la projecció del documental “BREF”, que presenta diverses converses amb persones africanes que actualment viuen a Espanya, que apropen l’espectador al ritual de la mutilació genital femenina. Les seves opinions i realitats contraposades mostren la complexitat d’un tema controvertit, en el qual el límit dels drets humans i el de l’herència cultural es creuen.

Posteriorment es va realitzar un debat entre els assistents que va comptar amb la participació de representants d’entitats referents a Catalunya i la comarca, que treballen en l’erradicació de la mutilació genital femenina i del matrimoni forçat, concretament Metges del món; l’entitat Legki Yakaruu i Amunt i crits!

La mutilació genital femenina (MGF) és el nom genèric donat a aquelles pràctiques que impliquen l’extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o altres agressions als òrgans genitals de les dones per raons culturals, religioses o d’altres amb finalitat no terapèutica. La mutilació genital femenina es practica a vint-i-sis països africans i en alguns d’Àsia.

Taula local de prevenció
Palamós compta des del 2019 amb la Taula local de prevenció de la mutilació genital femenina i del matrimoni forçat, formada per diferents agents socials del municipi i la comarca, concretament responsables de serveis socials, de l’àmbit sanitari, de l’educació, de polítiques migratòries o de cossos de seguretat, del municipi i la comarca.

L’objectiu d’aquest òrgan és el de poder detectar els possibles casos de pràctica de l’ablació que es puguin produir en el municipi o en el seu àmbit més proper, i establir els protocols d’intervenció en cada cas.

Les taules locals de prevenció de la mutilació genital femenina permeten un treball coordinat entre professionals dels serveis públics que estan en contacte directe amb la població que podria ser practicant de l’ablació. L’objectiu és facilitar la prevenció i la detecció precoç de situacions de risc i establir un protocol d’actuacions a escala local, que inclou el seguiment de casos concrets i les mesures que s’han d’emprendre des de la primera detecció.

Aquestes taules locals són clau en la col•laboració i la implicació de les associacions que hi treballen i, sobretot, de les persones de la mateixa comunitat com a agents actius que afavoreixen les dinàmiques de sensibilització entre les famílies.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

26/07/2024

Relacionades per entitat