Des del dijous 7 i fins al passat diumenge 10 d’abril, Palamós ha acollit la primera estada en un port gironí del galió Andalucía, i el pailebot Pascual Flores, que es troben realitzant una ruta per la Mediterrània i que aquesta setmana els porta fins a Sète, on participaran en el festival marítim que organitza aquesta ciutat francesa.
Durant aquests quatre dies prop de 2.800 persones han gaudit de les visites al galió i les navegacions en el pailebot. Uns 800 alumnes de diversos cursos dels sis centres escolars de Palamós (Els Àngels, Vila-romà, La Vila, Vedruna, La Salle i l’Institut de Palamós) varen visitar gratuïtament, dijous i divendres passat, el galió Andalucía, en una activitat pedagògica organitzada per l’Ajuntament de Palamós i el Museu de la Pesca, amb l’objectiu de fomentar el patrimoni marítim entre els joves estudiants.
La resta del públic que ha visitat aquest emblemàtic vaixell (1.948 en total), ho ha fet principalment durant el passat cap de setmana. En del cas del pailebot Pascual Flores s’han programat navegacions pel litoral del municipi, amb sortides d’una durada aproximada de tres hores. En total han estat 30 persones les que han gaudit d’aquests itineraris marítims.
El galió Andalucía, propietat de la Fundación Nao Victoria, és la rèplica dels vaixells espanyols dels segles XVI al XVII utilitzats en les expedicions marítimes de descoberta i de comerç interoceànic entre Espanya, Amèrica i Filipines, les anomenades “flotes d’Índies”. Es tracta d’un navili de fusta construït en un acurat rigor històric, amb 55m d’eslora, sis cobertes i gairebé mil metres quadrats de superfície vèlica. El galió Andalucía ha navegat més de 55.000 milles nàutiques per oceans i mars de tot el món.
El pailebot Pascual Flores va ser construït l’any 1917, és germà del Santa Eulàlia (ex Carmen Flores), i es va dedicar al cabotatge, amb el transport de mercaderies entre la costa mediterrània i la d’Àfrica. L’any 1999 va ser adquirit per l’ajuntament del municipi alacantí de Torrevella, actual propietari, que el va restaurar sis anys més tard. La gestió d’aquest vaixell, ambaixador de Torrevella, és a càrrec de la Fundación Nao Victoria.