L’entorn natural de Castell, a Palamós, ha estat el lloc escollit per realitzar una trobada dels instituts del Baix Empordà que formen part de les Escoles Verdes, un projecte de suport a tots els centres educatius que promou la Generalitat de Catalunya amb la finalitat d’afrontar, des de l’educació, els nous reptes i valors de la sostenibilitat.
L’activitat s’emmarca dins la Trobada de Comitès Ambientals d’Alumnes del Baix Empordà. En total varen ser 90 els joves estudiants que ahir dimarts (26/04/22) es varen donar cita a Castell. Concretament alumnes de l’institut-escola Vedruna Palamós, de l’institut Puig Cargol, de Calonge i Sant Antoni; i La Sureda, Baix Empordà i Frederic Martí i Carreras, de Palafrugell.
L’objectiu d’aquesta activitat educativa és el de posar en valor l’entorn natural, com un bé comú, destacant la responsabilitat que té la ciutadania de vetllar per la seva conservació i millora.
La jornada la va obrir la benvinguda de la regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Palamós, i va comptar amb la participació de tècnics municipals de l’Àrea de Medi Ambient i de l’ADF Gavarres Marítima que van acompanyar els joves estudiants en la descoberta d’aquest espai natural i en les activitats que si varen fer. Concretament, la neteja d’algun racó d’aquest àmbit que queda més amagat de les zones més transitades, la plantada d’arbres en l’espai de la plana de Castell i de dunes de la platja, així com la instal•lació de caixes niu en el bosc de transició situat entre la plana i la platja, i en tasques de manteniment del mobiliari que facilita l’ús públic de l’espai.
El programa Escoles Verdes sorgeix com un compromís per donar suport a tots els centres educatius de Catalunya que volen innovar, incloure, avançar, sistematitzar i organitzar accions educatives vinculades al medi ambient, ajudant els centres a incorporar els valors de l’educació per a la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida del centre (currículum, gestió, relacions amb l’entorn, etc.).
Aquest programa promou la participació i la implicació activa de la comunitat educativa en la millora del seu entorn, i afavorint l’intercanvi entre els centres que comparteixen objectius.
Projectes de millora i conservació de Castell
En els darrers anys l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós ha executat diverses accions de millora i conservació d’aquest espai natural del municipi. En són exemple projecte d’integració paisatgística i ordenació de l’ús públic d’aquest destacat paratge natural de Palamós, amb l’objectiu de recuperar la riquesa i varietat mediambiental de Castell, potenciant els valors naturals de l’indret i minimitzant els impactes que provoca l’elevada freqüentació de visitants.
Aquest projecte, mitjançant el qual es va realitzar la plantació de 650 exemplars d’arbrat autòcton, també va incloure la millora de la zona d’acollida i d’accés a la platja, així com les obres de portada d’aigua a aquest àmbit.
Un dels elements més destacats d’aquest procés van ser les obres de construcció del nou aparcament d’aquest espai. Una àrea d’estacionament que es va situar en la zona de la plana més propera a la carretera d’accés a Castell, i lluny de les visuals d’accés a la platja, fet que en permet una molt millor integració en el paisatge. En paral•lel també es va construir un camí de sauló, que uneix aquest aparcament i la platja, i que esdevé exclusiu per a vianants i bicicletes.
Més recentment es destaca també el projecte per a la millora i consolidació de les dunes de la platja de Castell, un dels pocs àmbits litorals de la costa catalana que conserven tan bé l’estructura d’un espai natural compost per platja, duna i bosc.
L’actuació ha permès la restauració amb garanties d’aquest sistema dunar, com a motor de biodiversitat de l’àmbit, consolidant i millorant els serveis ecosistèmics que aquesta comunitat natural dona a la platja, amb la retenció de sorres i estabilització de la platja, millorant la resiliència de la mateixa a fenòmens meteorològics intensos, fomentant la biodiversitat, i milloraran paisatgísticament l’àmbit.