El Museu de la Pesca organitza una jornada per a conèixer les possibilitats d’utilitzar l’hidrogen com energia per a descarbonitzar els sectors nàutics i pesquers

L’Espai del Peix va acollir ahir dimecres 29 de novembre, al vespre, la jornada organitzada pel Museu de la Pesca (Fundació Promediterrània) adreçada a donar a conèixer les possibilitats de l’hidrogen com energia alternativa per a descarbonitzar els sectors nàutics i pesquers, aplicat en les noves motoritzacions que comencen a dissenyar-se en el sector marítim. L’Organització d’aquesta jornada va comptar amb la col·laboració del Barcelona Clúster Nàutic, i el suport de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Palamós, i de la Confraria de Pescadors de Palamós.

 La trobada es va centrar en l’exposició realitzada per diversos experts en l’aplicació de l’hidrogen com a energia alternativa als combustibles fòssils, concretament representants de les empreses: QEV, Kopala, Redexis i Irec.

Unes 50 persones, professionals dels sectors nàutics i pesquers del municipi i de la Costa Brava, varen assistir a la jornada que va comptar amb la participació de l’alcalde de Palamós, Lluís Puig; del director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat, Sergi Tudela; i del director dels serveis territorials d’Empresa i Ocupació de la Generalitat a Girona, Joan Martí.

 “Aula Blava”

Aquesta activitat s’inclou dins el procés de construcció del vaixell-escola que impulsa el Museu de la Pesca, com un espai pedagògic i generador d’experiències, innovador i sostenible. Amb el nom “d’Aula Blava”, aquesta iniciativa té com a objectiu construir una embarcació a Palamós que faci d’escola, que complementi l’oferta del Museu de la Pesca i de l’Espai del Peix i que permeti ensenyar el mar des del mar, amb el propòsit d’aportar coneixement i conscienciar la ciutadania sobre els valors de l’espai marí.

Aquest vaixell-escola es vol convertir en referent des del minut zero, i que sigui un prototip, un model innovador basat en els principis de l’ecodisseny i de la descarbonització de mars i oceans, tot reduint així la petjada de carboni.

La seva construcció ha de ser exemple per al sector pesquer, o la nàutica recreativa, en la seva adaptació a la innovació i sostenibilitat, sent referent el tipus de materials de construcció i sistemes de propulsió emprats, marcant la línia dels dissenys de futures embarcacions que facin possible simultàniament, la protecció i l’explotació del mar, en benefici de les comunitats litorals.

En aquest treball per a fer realitat l’embarcació es vol implicar de manera directa el sector universitari gironí, que juntament amb un grup d’experts en els àmbits tècnics, didàctics o de construcció naval, assessorarà en les característiques principals que haurà de tenir el vaixell per al foment del missatge zero emissions, convertint-lo en aglutinador i generador d’una àmplia oferta d’activitats docents i turístiques.

També hi formaran part les empreses i entitats vinculades a l’economia blava de la demarcació, que hi aportaran els materials i la tecnologia d’avantguarda necessària, i faran possible la seva construcció.

El projecte “Aula Blava” compta amb el finançament de 850.000 euros dels fons Next Generation, en el marc de l’actuació de cohesió entre destinacions “Catalunya tierra de sabores”, eix 2. Millora de l’eficiència energètica, que lidera el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Patrimoni

Relacionades per entitat