Més de 66.500 persones han estat usuàries de les activitats que s’han generat, l’any 2023, des del Museu de la Pesca

Durant l’any 2023 un total de 66.527 persones han estat usuàries de les activitats culturals i pedagògiques que s’han generat des del Museu de la Pesca, entre les quals es comptabilitzen també les realitzades a l’aula gastronòmica de l’Espai del Peix, i també a l’equipament patrimonial i expositiu de la Capella del Carme.

L’entrada al Museu i a l’Espai del Peix ha sumat un total de 40.570 visitants. Pel què fa a les activitat per equipaments, l’any 2023 el Museu de la Pesca ha generat un total de 5.834 usos, mentre que en el cas de l’Espai del Peix han estat 6.620 el global d’usuaris.

Aquestes persones han participat en algunes de les propostes organitzades durant l’any, com les visites guiades al Museu, a les Barques del Peix, i les exposicions temporals. A l’Espai del Peix s’han realitzat tallers i show-cookings de cuina marinera, presentacions de llibres, conferències, cursos de formació ocupacional de cuina i peixateria. A banda també es destaquen els tallers formatius en manteniment nàutic, les rutes literàries, els concerts de música marinera, les activitats familiars, etc. Moltes d’aquestes propostes s’inclouen en el programa regular d’activitats, o bé d’altres com els inclosos en els cicles de Cinema Documental, el de Memòria Viva o el de Pesca i Ciència.

En el cas de la Capella del Carme, les exposicions patrimonials que s’han dut a terme han suposat la participació de 1.899 visitants.

Del total de les activitats realitzades l’any passat pel Museu de la Pesca i els equipaments culturals vinculats, un 16% són d’usos de caràcter educatiu, mitjançant el programa Viu la Mar, adreçat a escoles, instituts i universitats, i que compta  amb visites guiades al Museu, les Barques del Peix, l’Espai del Peix, el port i la subhasta, i tallers com el de salaó d’anxoves o el de cuina marinera.

Únic a la Mediterrània en la seva especialitat

La inauguració del Museu de la Pesca (setembre de 2002), va ser la culminació d’un llarg procés de disseny i execució d’un projecte museològic destinat a difondre i revaloritzar el patrimoni marítim i pesquer de la Costa Brava i del litoral català, donant a conèixer passat, present i futur de la pesca i la cultura de la gent de mar.

El Museu de la Pesca continua essent l’únic a la Mediterrània en la seva especialitat, i la seva exposició permanent esdevé un espai de diàleg entre la gent de mar i la societat, amb la voluntat inequívoca de prendre posició i donar suport al sector pesquer davant dels reptes que ha d’afrontar la pesca marítima.

Aquest equipament cultural custodia i conserva més de 9.000 registres que corresponen a objectes i espècimens relacionats amb la seva temàtica, tant de ciències humanes com de ciències naturals, una part d’aquests (prop de 400) formen part de l’exposició permanent del Museu de la Pesca.

El programa educatiu Viu la Mar, el programa de recuperació del patrimoni immaterial Memòria Viva, el festival mariner Palamós Terra de Mar, la Fira de la Gamba o la Pescaturisme Palamós, són algunes activitats de referència que impulsa durant l’any el Museu de la Pesca, que l’identifiquen i el posicionen en la salvaguarda i difusió del patrimoni marítim, alhora que permeten reforçar la identitat del col·lectiu pesquer i del territori litoral.

Càtedra d’Estudis Marítims, l’Espai o les Barques del Peix, i Documare

El Museu de la Pesca, més enllà de la seva exposició permanent, ha impulsat i promogut altres equipaments pioners al territori; va fomentar la creació l’any 2000 de la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona) que fou la primera a establir-se fora de la ciutat de Girona i situar-se en el territori. També es destaca el Documare, Centre de Documentació de la Pesca i el Mar, creat en una nova col·laboració amb la Universitat de Girona l’any 2000, i que  s’ubica a l’edifici de l’exposició permanent per tal d’oferir un millor servei als usuaris.

El 2011 s’inaugura l’aula gastronòmica del museu, l’Espai del Peix, on es posa en valor el peix fresc desembarcat al port de Palamós, la seva cuina tradicional i el coneixement al voltant del món del peix.També el 2011 es crea la mostra flotant “Barques del Peix”, amb dues barques de pesca (Gacela -arrossegament- i Estrella Polar -encerclament-) que són donades pels seus propietaris a l’Ajuntament de Palamós i passen a formar part del Museu de la Pesca que les fa visitables.

Reconeixements nacionals i internacionals per al Museu de la Pesca

El destacat treball realitzat per al Museu de la Pesca durant els seus prop de 22 anys d’activitat, l’han fet mereixedor de molts premis de caràcter nacional i internacional. L’any 2005 el Museu de la Pesca de Palamós va rebre el diploma d’excel·lència amb la menció especial al Premi del Museu Europeu de l’Any, essent escollit com a únic finalista de l’Estat espanyol. Aquest equipament cultural també va ser guardonat aquell mateix any a la Gran Nit de la Pesca Catalana i, posteriorment, va rebre el primer dels distintius de Qualitat Turística en Destí amb la qualificació d’excel·lència, amb el qual ha estat distingit els darrers anys.

El febrer 2010 el Museu de la Pesca va ser guardonat amb un nou premi internacional. Es tracta d’una menció especial a la millor campanya de comunicació sobre el patrimoni marítim, que atorga “MAR Association for Marine Research and Activities”, una organització especialitzada en la gestió de projectes culturals relacionats amb el món de la mar. El juny de 2015 el Museu de la Pesca va ser guardonat amb el premi Francesc Roig Toqués que atorga la ciutat de Vilanova i la Geltrú mitjançant el seu Ajuntament.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Patrimoni

18/07/2024

Relacionades per entitat