La gamba de Palamós s’ha adherit a la marca de garantia “Productes de l’Empordà” i seran set els productes alimentaris que aglutina aquest distintiu. Els altres productes adherits són l’arròs de Pals, la botifarra dolça, els brunyols de l’Empordà, la ceba de Figueres, el recuit i recuit de drap, la poma de relleno de Vilabertran.
La incorporació d’aquest producte a la marca de garantia s’ha presentat aquest dijous 26 de novembre a l’Espai del Peix de Palamós. L’acte l’ha encapçalat per l’alcalde de Palamós, Lluís Puig; el conseller comarcal representant a la marca de garantia Productes de l’Empordà al Baix Empordà, Arturo Prades; el vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Joaquim Felip; i el patró major de la Confraria de Pescadors de Palamós, Francesc Benaiges.
Per a Palamós l’adhesió a la marca de garantia “Productes de l’Empordà” permet al municipi i a la Comissió Reguladora Gamba de Palamós, integrada per l’Ajuntament i la Confraria de Pescadors de la vila, seguir treballant per tal de potenciar el valor que es mereix la gamba de Palamós, vetllant d’aquesta manera per la qualitat i prestigi d’aquest producte, impulsant el seu millor coneixement i promoció.
La marca de garantia “Productes de l’Empordà” va néixer per la voluntat que tenien els consells comarcals de l’Alt i el Baix Empordà i un col•lectiu de productors de la zona de personalitzar, distingir i reconèixer els productes propis de l’Empordà ajudant, d’aquesta manera, a la seva comercialització.
Aquesta marca de garantia garanteix que tots els productes adherits són produïts o elaborats, transformats i envasats en el territori empordanès, i que es produeixen segons les seves tradicions. Tots els productors han de superar periòdicament els controls d’un laboratori alimentari que s’encarrega de certificar la qualitat en les diferents fases del producte.
Els Consells Comarcals de l’Alt i el Baix Empordà destaquen la importància de treballar conjuntament per promoure l’Empordà i en aquest cas concret els productes locals i la seva gastronomia.
La Comissió Reguladora Gamba de Palamós
La Comissió Reguladora Gamba de Palamós (Ajuntament de Palamós i Confraria de Pescadors), té com a objectiu prioritari assegurar el bon ús de la marca de garantia “Gamba de Palamós”, la gestió de la certificació de la gamba, vetllar per la seva qualitat, la seva promoció, divulgació i prestigi, ja que es tracta d’un producte propi i un actiu diferencial del municipi de Palamós.
La Comissió Reguladora segueix treballant en l’auditoria i acreditació d’empreses com a noves usuàries de la marca de garantia gamba de Palamós, mitjançant la qual se’ls sotmet a les auditories de certificació per tal que compleixin amb els requisits que estableix el reglament d’ús d’aquest producte.
En l’àmbit de la promoció la gamba de Palamós cal destacar la realització de la Fira de la Gamba de Palamós, que té lloc durant el mes de juny a la llotja del port pesquer i que compta amb la participació de les empreses certificades amb la Marca de Garantia, dels elaboradors de productes que tenen com a ingredient principal la Gamba de Palamós i amb distribuïdors i peixaters especialitzats en la seva comercialització.
Un pla de gestió de la pesca de gamba vermella pioner a la Mediterrània
Ja fa temps que els pescadors de Palamós aboquen esforços per mantenir els estocs de pesca de la gamba treballant amb els científics i amb l’administració per implementar mesures que assegurin el futur d’aquest recurs pesquer.
Amb aquest objectiu des de 2013, d’acord amb les directrius europees, s’aplica a Palamós un pla de gestió de la pesquera de gamba vermella pioner a la Mediterrània occidental. És la primera iniciativa de cogestió d’una pesquera d’arrossegament, impulsada i dissenyada pels mateixos pescadors locals, amb la participació i la complicitat de la comunitat científica i les administracions
Aquest pla de gestió inclou entre altres: la reducció progressiva de la capacitat de la flota; la disminució del temps permès de pesca; la implantació de vedes temporals a tots els caladors durant 60 dies a l’any; la reducció anual del 10% en nombre de dies de pesca autoritzats i la limitació de l’accés als caladors més explotats i amb major presència d’exemplars de gamba juvenils.
També preveu la minimització de l’impacte sobre el medi i millorar la qualitat ambiental, amb l’augment de la selectivitat de la xarxa de pesca, o bé l’adopció d’un únic tipus de portes d’arrossegament amb menor impacte sobre els fons i major estalvi energètic.