L’Ajuntament de Palamós i el Consorci de les Gavarres van formalitzar ahir dimarts 2 d’agost, un conveni de col•laboració per a fomentar la divulgació dels valors del suro a través del projecte internacional ecoturístic “FromBark to bottle”, que pretén posar en valor la cultura del suro entre el públic nord- americà.
Amb aquest acord l’Ajuntament de Palamós es compromet a fer una aportació de 1.000 euros que es destinaran al cofinançament del projecte impulsat per la Fundació Americana Cork Forest ConservationAlliance (CFCA) i a diverses iniciatives de conservació al massís de les Gavarres.
L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, i el President del Consorci de les Gavarres, Fermí Santamaria van signar ahir dimarts 3 d’agost, a l’Ajuntament de Palamós, el conveni de col•laboració, coincidint amb l’estada al municipi del darrer grup d’americans que han visitat Catalunya amb el touroperador‘Twobirdsone Stone’dins del programa del “FromBark to bottle”.
Les dues institucions han valorat molt positivament poder participar d’aquest projecte internacional per situar Les Gavarres i Palamós com a destinació d’ecoturisme.
L’acte de signatura ha comptat amb la presència de Juan Treviño en representació de Twobirdsone Stone i de la Fundació Americana Cork Forest ConservationAlliance.
El projecte “FromBark to bottle”
L’objectiu principal del ‘FromBark to Bottle’ (de l’escorça a l’ampolla, en anglès) és mostrar la riquesa etnològica i mediambiental de les suredes i la transcendència que per elles representa la indústria del suro.
Pel 2016 s’han organitzat quatre viatges que han dut a una quarantena de turistes a fer una immersió en els territoris surers peninsulars (Extremadura, Andalusia i Catalunya).
El públic d’aquests viatges és el nord-americà, on la Cork Forest ConservationAlliance (CFCA) lluita des del 2008 contra el desconeixement existent sobre el món del suro, les seves propietats i els seus valors i processos d’obtenció.
El Consorci de les Gavarres ha actuat de coordinador a Catalunya amb la voluntat d’aglutinar a tots els actors locals vinculats al món del suro per establir sinergies que revertiran en la gestió, conservació i promoció del massís.
Durant l’estada a Catalunya s’han fet visites guiades a la finca forestal de Fitor, la Cova d’en Daina de Romanyà de la Selva, les empreses de taps de suro J. Vigas de Palafrugell i Francisco Oller de Cassà de la Selva, El Museu del Suro de Palafrugell, el Museu Gal•la- Dalí de Púbol, la bodega Eccociwine de Sant Martí Vell, i la ciutat de Girona.
En el cas de Palamós els diversos grups participants han visitat la llotja i el port pesquer així com l’Espai del Peix.