La consellera d’Igualtat inaugura a Palamós una exposició que homenatja, a bord del vaixell Open Arms, les persones i entitats defensores dels drets humans arreu de Catalunya

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha inaugurat avui al port de Palamós l’exposició “El Mar la frontera més ampla” que es mostra a bord del vaixell Open Arms.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Palamós, i de membres de la corporació municipal, de la secretària d’Igualtats, el director general per a la promoció dels Drets Humans, el secretari general del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta delegada de Dipsalut, la presidenta del consell comarcal del Baix Empordà, la directora general de Ports de la Generalitat, la directora territorial d’Igualtat i Feminismes a Girona, i el fundador i director d’Open Arms, Òscar Camps.

“El Mar la frontera més ampla” és una exposició flotant que farà parades a diferents ports de Catalunya les properes setmanes i que vol visibilitzar l’empremta que deixen en la vida de les persones les vulneracions dels drets humans durant els processos migratoris. A cada port se celebrarà un acte de reconeixement a la tasca en defensa dels drets humans representat per persones i entitats de cada territori que treballen per mantenir viva la Declaració Universal dels Drets Humans.

Aquesta exposició és un dels plats forts dels actes de commemoració del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH) que organitza la Generalitat sota el lideratge de la Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans del Departament d’Igualtat i Feminismes.

Homenatge al teixit social en defensa dels drets humans de Girona

En l’acte celebrat avui a Palamós, s’ha reconegut la tasca d’Erika Zárate, fundadora de la cooperativa sense ànim de lucre Resilience Earth, que treballa en la gestió del canvi en organitzacions i municipis rurals, Carles Serra i Coll, tècnic d’assessorament i formació a la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines, i Marc Carbonell, coordinador de formació i desenvolupament del departament d’Operacions de Sos Mediterranée, una ONG fundada el 2015 per salvar vides al Mediterrani.

Després de la inauguració s’ha fet una visita guiada a l’exposició que explica els motius de la migració forçada, les dificultats per accedir a vies segures per migrar i les traves administratives per començar una nova vida a Catalunya, especialment per a les persones provinents del continent africà.

L’exhibició multimèdia, dissenyada per l’estudi de visualització de dades Domestic Data Streamers, s’inicia amb una reflexió sobre l’origen a través d’una escultura simbòlica feta per una xarxa de pesca que conté etiquetes de roba amb dades que exemplifiquen la relació entre els motius per migrar i la responsabilitat del nord global.

El recorregut de l’exposició continua amb un espai dedicat al trajecte on el públic trobarà una peça sonora que vehicula els diferents reclams de les defensores durant el trajecte migratori, en format d’alerta per walkie-talkie.

En aquesta instal·lació s’hi poden sentir les veus i els testimonis d’Iridia, el col·lectiu Top Manta, la coordinadora Obrim Fronteres o del mateix Open Arms. En aquest espai també es podrà veure una peça homenatge on s’intervé la campana de l’Open Arms per visualitzar el ritme esgarrifant al qual mor la gent al Mediterrani, convertint-se en el cementiri més gran d’Europa. Es calcula que una persona mor al Mediterrani cada dues hores.

La part final de l’exposició se centra en l’arribada i el públic visitant s’hi trobarà un expositor de postals turístiques crítiques que rere la imatge idíl·lica del Mediterrani mostren les dificultats que es troben les persones quan finalitzen el seu trajecte.

L’exposició es podrà visitar fins al dissabte vinent 18 de novembre al port de Palamós. El públic general la podrà visitar el 16 i 17 de novembre, de 16 a 18 h, i el 18 de novembre de 10 a 14 h i de 16 a 18 h, i no caldrà inscriure’s prèviament. El 16 i el 17 al matí la visitaran les escoles del territori.

Les properes parades de l’exposició “El Mar la frontera més ampla” seran el 22 de novembre al Port de Barcelona, el 6 de desembre al port de Tarragona, i el  12 de desembre es tancarà aquest itinerari al port de la Ràpita.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Acció Social

27/05/2024

Relacionades per entitat