Un total de 16 comunitats de veïns de Palamós sol·licitaran les ajudes Next Generation per a executar obres de millora energètica i d’accessibilitat als seus edificis

L’Ajuntament de Palamós ha lliurat aquest mes de novembre, els respectius projectes i de la documentació tècnica necessària, a les 12 comunitats de veïns que han optat a concórrer als ajuts europeus, que mitjançant els fons Next Generation, es destinen a finançar obres per a la millora energètica i d’accessibilitat d’edificis. En els propers dies es preveu fer-ho amb les darreres 4 comunitats, que han signat els convenis de col·laboració recentment.

Durant els darrers mesos els arquitectes d’una empresa especialitzada han visitat les comunitats participants, per tal de poder valorar les necessitats de cada edifici, i d’aquesta manera poder iniciar la redacció dels estudis tècnics, el cost dels quals ha estat assumit íntegrament per l’Ajuntament de Palamós, per a la qual cosa el pressupost municipal 2023 compta amb una partida pressupostària de 65.000 €.

Es tracta concretament de l’elaboració del projecte d’obres, del certificat energètic, de l’informe tècnic i del llibre de l’edifici. Tota aquesta documentació tècnica i la gestió dels tràmits administratius necessaris, són bàsics perquè les comunitats interessades puguin participar posteriorment al concurs per a l’obtenció d’aquests ajuts europeus.

El procés seguirà ara amb la petició dels respectius pressupostos d’obres a empreses constructores especialitzades en rehabilitació d’immobles, que cada comunitat participant haurà de sol·licitar en relació amb el projecte elaborat.

Aquestes ajudes europees atorgaran el 80% del cost de la rehabilitació energètica i de millora de l’accessibilitat a les comunitats que ho han acordat. Es tracta de 16 comunitats del total de 26 comunitats que pertanyen a la cooperativa “San Martín”, ubicats a l’avinguda Catalunya, i els que es troben al barri de Mas Guàrdies, construïts a la dècada dels anys 70. Els habitatges a rehabilitar seran uns 320, amb el que es considera que un 5% de la població local es veurà directament beneficiada per aquesta millora en els seus edificis.

Per a fer front a aquestes reformes la Generalitat de Catalunya, que gestiona els fons Next Generation, ha obert una convocatòria d’ajuts fins al pròxim 29 de desembre, conegut com a “programa 1”.

Així doncs, en les properes setmanes, i un cop es disposin els pressupostos de les constructores, els tècnics de l’Àrea d’Urbanisme col·laboraran amb la tramitació de la sol·licitud de la subvenció.

Es preveu que les comunitats puguin assolir estalvis energètics de l’entorn del 80% de les emissions contaminants emeses. També cal tenir en compte que aquesta reducció energètica afavorirà a reduir la pobresa energètica vinculada a les climatitzacions dels habitatges. Els projectes inclouen la instal·lació de plaques fotovoltaiques als terrats dels immobles, afavorint la generació elèctrica consumida.

L’Ajuntament afegirà una subvenció addicional de 550 € a cada habitatge, tenint en compte l’abast de les actuacions i la important millora climàtica que comportarà per al municipi aquesta línia de treball.

En darrer terme, les comunitats de propietaris demanaran la bonificació del 90% de l’impost d’obres i construccions, atesa la importància social que les obres tindran sobre un 5% de la població local.

En definitiva es tracta d’una bateria d’accions que s’han dut a terme en els darrers mesos, coordinades des de l’Àrea d’Urbanisme, amb una voluntat climàtica i social de millora del parc d’habitatge privat local.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Urbanisme i Via Pública

21/06/2024

Relacionades per entitat